ScheidingMediation

Een echtscheiding luidt de start van een emotionele periode in. Het huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingsverband wordt beëindigd, er wordt gerouwd om het verlies. Tegelijk wordt een nieuw leven opgebouwd, een leven zonder de vertrouwde ander. Het is een periode van emotionele verwarring, opluchting, verdriet, pijn, schuldgevoel, boosheid, ambivalentie en/of verwijten. Kortom een periode die gekenmerkt wordt door hoge pieken en diepe dalen.

De mediator brengt zo nodig de communicatie weer op gang. Naast de praktische aspecten is er gedurende de mediation ook veel aandacht voor de emotionele aspecten. De mediator begeleidt het proces en ziet toe dat partners op respectvolle wijze toewerken van individuele belangen naar oplossingen die voor alle partijen aanvaardbaar zijn.

Gedurende de echtscheidingsmediation ligt de focus met name op het ontzorgen in alle stappen die gezet dienen te worden. Van het kennismakingsgesprek tot en met het proces bij de Rechtbank. Samen met partners en kinderen wordt er toe gewerkt naar een verenigbaar echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan.

Ondanks de emotionele en verdrietige situatie waarin partners en kinderen in terecht zijn gekomen, is het belangrijk dat ouders zich realiseren dat ze altijd een “toekomstige” relatie met elkaar zullen blijven behouden. Juist om die reden is het van grote waarde om er samen uit te komen. Door samen naar elkaar te luisteren en naar oplossingen te zoeken is het draagvlak voor begrip en acceptatie eerder bereikt.

Door inzet van mediation gaan ouders samen op zoek naar een nieuwe vorm van dit gezinssysteem, die voor één ieder inpasbaar en uitvoerbaar is.

Gedurende de gehele mediation staan de kinderen centraal. Als mediator maak ik mij sterk voor de stem van het kind gedurende het echtscheidingsproces van zijn of haar ouders, om die reden worden kinderen uitgenodigd voor een gesprek, al dan niet samen met hun broertjes/zusjes of lotgenoten. Hierbij wordt de methodiek KIES toegepast. Daarnaast ben ik Kindbehartiger en is Schmitz Mediation lid van de beroepsorganisatie “Kindbehartiger”.

Tijdens de scheidingsmediation kunnen de volgende onderwerpen besproken worden:

  • Relatie/emoties
  • Omgangsregeling kinderen/ouderschapsplan
  • Kinderalimentatie
  • Partneralimentatie
  • Woning
  • Verdeling inboedel
  • Verdeling pensioen

 

 

 

Start typing and press Enter to search